Εθελοντική αιμοδοσία 11 Ιουνίου 2017 στο κέντρο υγείας Αμφιλοχίας

Το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας σας καλεί να λάβετε μέρος στην εθελοντική αιμοδοσία που θα λάβει χώρα την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 και ώρα 9.00 π.μ.-1.00μ.μ. στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας. Η...

Το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας σας καλεί να λάβετε μέρος στην εθελοντική αιμοδοσία που θα λάβει χώρα την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 και ώρα 9.00 π.μ.-1.00μ.μ. στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 2017

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει. “Κάθε αιμοδότης είναι ένας ήρωας”.Με την επιλογή του να δωρίσει αίμα αποδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, που σώζει ζωές.
Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά.», μήνυμα που προβάλλει την ανάγκη για αίμα όχι μόνο σε περίοδο κρίσης αλλά συστηματικά. Το μήνυμα αυτό δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
• να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
• να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
• να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Εξακολουθεί, επομένως, να αποτελεί προϋπόθεση για διασφάλιση της επάρκειας αίματος η κατάθεση αίματος από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών.
Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όλες τις χώρες είναι μέχρι το 2020 η απόκτηση επάρκειας αίματος, που θα προσφέρεται εξ’ ολοκλήρου από εθελοντές αιμοδότες.

Σοφία Ανδρίκουλα
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
υπεύθυνη τμήματος Αιμοδοσίας
Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας

e-maistros.gr

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις
No Comment

Leave a Reply

*

*

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης