NEWS ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Τα μυστικά του Ιόνιου Ενυδρείου (Ionian Aquarium)

Ionian Aquarium
Ionian Aquarium

Ionian Aquarium

Τον Νοέμβριο του 2017 άνοιξε τις πόρτες του το ενυδρείο του Ιονίου, το οποίο βρίσκεται στο Ληξούρι.

Ένας όμορφος προσεγμένος χώρος από τότε έως και σήμερα υποδέχεται την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Με την είσοδο στο ενυδρείο έρχεσαι σε επαφή με το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ο Ιχθυολόγος του Ενυδρείου κ. Άρης Βλαμής είναι εκεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να σας ξεναγήσει στα μυστικά του βυθού.

Χτες πραγματοποιηθηκε ακόμα μιά εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ενυδρείο από μαθητές και καθηγητές Γυμνασίου του Αργοστολιού. Αυτήν την στιγμή στο Ιόνιο Ενυδρείο φιλοξενούνται ψάρια του Ιονιου Πελαγους. Και όλα συνυπάρχουν αρμονικά, έχοντας χωροθετήσει τον προσωπικό τους χώρο. Μιά επίσκεψη άλλωστε θα σας το αποδείξει.

Αν και, όπως μας ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ακόμα υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε εξοπλισμό και όχι μόνο, σιγά σιγά το Ενυδρείο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί και να ενθουσιάσει τους επισκέπτες κατά την θερινή σεζόν. Συνεχίζοντας, στην επόμενη αίθουσα αντικρύζουμε ευρύματα από το Ρωμαϊκό Ναυάγιο του Φισκάρδου και μιά μικρογραφία του βρετανικού υποβρυχίου Περσέας.

Στην ιστοσελίδα  www.ionian-aquarium.com μπορείτε να βρείτε πληροφορίες οι οποίες θα σας φανούν χρήσιμες. Βλέπετε, οι δράσεις δεν περιορίζονται εντός του κτηρίου, αλλά και εκτός. Συγκεκριμμένα η ομάδα του Ionian Aquarium και οι συνεργάτες τους, σας προσκαλούν να γνωρίσετε τα μυστικά του Κεφαλονίτικου βυθού με καταδύσεις και εξερευνήσεις σε ναυάγια, σπήλαια κ.ά.

Πηγή: Lixouri.gr

Ο Αντιδημαρχος Ληξουριου κ. Γ.Κατσιβελης για το Ενυδρειο

«Ένα έργο που χλευάστηκε και κατηγορήθηκε όσο κανένα άλλο και έγινε αντικείμενο πολιτικής σπέκουλας είναι μετά από τεράστιες προσπάθειες έτοιμο σε πρώτη φάση για τα Σχολεία και πολύ σύντομα και για όλους πολίτες και τους επισκέπτες…Μόνο όσοι είναι κοντά στο αντικείμενο μπορούν να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να στηθεί ένα ενυδρείο.Πόσο ευαίσθητοι οργανισμοί είναι τα ψάρια και πόσος χρόνος απαιτείται για προσαρμοστούν και να αντέξουν σε ένα χώρο «ξένο» γι’αυτά…Βλέποντας όμως πως αντιδρούν όλοι οι επισκέπτες,μικροί μεγάλοι,μόλις έρθουν σε επαφή με ένα κόσμο που οι περισσότεροι μόνο από φωτογραφίες έχουν δει καταλαβαίνω πως άξιζαν οι προσπάθειες και η επιμονή μας ως Δημοτική Αρχή για να ολοκληρωθεί το Ιόνιο Ενυδρείο στο Ληξούρι και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης…Τα επόμενα βήματα ήδη σχεδιάζονται σε συνεργασία με τον ιχθυολόγο μας Άρη Βλαμή στην κατεύθυνση τόσο του εμπλουτισμού του με επιπλέον ενυδρεία όσο και στον εξωστρεφή ρόλο που πρέπει να έχει στην τοπική μας κοινωνία και να ενσωματώσει φορείς και δράσεις γύρω από τη λειτουργία του…Η αρχή που είναι το ήμισυ του παντός έχει γίνει,τώρα μένει να το αγκαλιάσουμε και να το στηρίξουμε όλοι!!!»

 

«Το Ιόνιον Ενυδρείο-Μουσείο προσφέρει ένα μοναδικό υποθαλάσσιο ταξίδι, το οποίο φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με τους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς που κρύβονται στον πυθμένα γύρω από την Κεφαλληνία.
Ο υποθαλάσσιος φυσικός θησαυρός της Κεφαλληνίας παρουσιάζεται σε πέντε δεξαμενές ενώ με την υποστήριξη οπτικό-ακουστικού υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) παρουσιάζονται σε οθόνες TV στιγμιότυπα της καθημερινής θαλάσσιας ζωής. Ο φυσικός πλούτος της παράκτιας ζώνης της Κεφαλληνίας περιλαμβάνει τα πλέον σημαντικά και αντιπροσωπευτικά βενθικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, όπως τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τις κοινότητες φαιοφυκών και τα πεδία κοραλινών (κοινώς τραγάνες), με την αντίστοιχη πανίδα που βρίσκει καταφύγιο και τροφή σ΄ αυτά,  όπως σπόγγοι, μέδουσες, αστερίες και αχινοί, θαλάσσιες ανεμώνες, αρθρόποδα (αστακοί, γαρίδες, κολοκτύπες), γαστερόποδα, δίθυρα, κεφαλόποδα (χταπόδια, σουπίες καλαμάρια), διάφορα ψάρια (ιππόκαμποι,  σκορπιοί ροφοί) κλπ.

Ο υποθαλάσσιος πολιτιστικός θησαυρός εκτίθεται με τη βοήθεια τριών προπλασμάτων, τριών ντοκιμαντέρ και οπτικό-ακουστικού υλικού των σημαντικότερων ναυαγίων γύρω από την Κεφαλληνία.
Τα προπλάσματα απεικονίζουν υπό κλίμακα:
(ι) ένα ρωμαϊκό ναυάγιο (το ρωμαϊκό ναυάγιο του Φισκάρδου) το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία που διέσχιζαν τότε την Μεσόγειο, (ιι) το βρετανικό υποβρύχιο Περσέας που βυθίσθηκε κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου και

(ιιι) ένα ξύλινο ναυάγιο πιθανώς το ιταλικό ‘’Αλμα’’ το οποίο είχαν επιτάξει οι γερμανοί για την μεταφορά πολεμοφοδίων και ιατρικό-φαρμακευτικού  υλικού στο νησί.
Τα ντοκιμαντέρ αναπλάθουν: (α) την ιστορία του βρετανικού υποβρυχίου Περσέας και του επιβατικού Αρντένα από την ημέρα της καθέλκυσης τους έως την ημέρα της βύθισης τους και (β) την αρχή της ναυτοσύνης στον κόσμο. Το υποβρύχιο Περσέας είναι γνωστό στον κόσμο καθώς η βύθιση του συνδέεται με την 2η βαθύτερη ανάδυση και σωτηρία μέλους  πληρώματος υποβρυχίου από βάθος  52μ, η οποία τότε εθεωρείτο  ανθρωπίνως αδύνατη. Το επιβατικό Ardena, συνδέεται με την εξολόθρευση της Ιταλικής Μεραρχίας Acqui που τόσο ζωντανά αποδόθηκε στο φιλμ ‘Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι” και τέλος ‘’η αρχή της ναυτοσύνης στον κόσμο’’ πραγματεύται την άποψη, ότι οι πρώτες πλόες στον κόσμο από τον άνθρωπο έγιναν στα θαλάσσια περάσματα μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας και των νήσων Κεφαλληνίας και Ζακύνθου,  μεταξύ  110 και  35 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα και οι πρώτοι θαλασσοπόροι ήταν οι  Νεάντερταλ και όχι οι Σύγχρονοι (Sapiens) άνθρωποι.

Το Ιόνιον Ενυδρείο- Μουσείο στο Ληξούρι της νήσου Κεφαλληνίας, στη περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το αντίστοιχο της Santa Maria al Bagno της περιφέρειας Lecce στη χερσόνησο του Salento υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IV Ελλάδας-Ιταλίας, 2007-2013. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από πόρους της ΕΕ (ERDF) και κατά 25% από τους εθνικούς πόρους Ελλάδας και Ιταλίας.   
Το έργο με τίτλο ‘’Interdisciplinary Aquaria for the PRomotion of Environment and History” έχει ως αντικείμενο την δημιουργία και λειτουργία δύο Ενυδρείων-Μουσείων στη δυτική και ανατολική ακτή του Ιονίου Πελάγους, την διασυνοριακή ζώνη Ελλάδας-Ιταλίας, για την ανάδειξη/αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας και την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης (Blue Growth).
Το Ιόνιον Ενυδρείο-Μουσείο υπάγεται στην κυριότητα του Δήμου Κεφαλληνίας.

Το Ιόνιον Ενυδρείο-Μουσείο της νήσου Κεφαλληνίας στοχεύει:
(ι) να φέρει σε επαφή τους μαθητές, την τοπική κοινωνία και γενικότερα τον κόσμο που επισκέπτεται τη νήσο με τους υποθαλάσσιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους που βρίσκονται γύρω από την Κεφαλληνία,
(ιι) να αποτελέσει κέντρο παροχής γνώσεων στους μαθητές όλων των βαθμίδων για τον τρόπο λειτουργίας του θαλασσίου οικοσυστήματος και να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος,

(ιιι) να λειτουργήσει ως εστία επιμόρφωσης των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι προερχόμενοι από διαφορετικές επιστημονικές κατευθύνσεις έχουν επιφορτισθεί με τη διδασκαλία περιβαλλοντικών μαθημάτων, στις σύγχρονες γνώσεις λειτουργίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τάσεις απόψεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους 
(ιv) να αποτελέσει κέντρο δημιουργικού/επιμορφωτικού τουρισμού παρέχοντας στο ευρύ κοινό στον ελεύθερο χρόνο/διακοπές του γνώσεις και εμπειρίες για την ζωή στις θάλασσες   μέσω δραστηριοτήτων όπως καταδύσεις, αλιεία αλλά και συμμετοχής σε περιβαλλοντικές δράσεις και τέλος
(v) να αποτελέσει κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης νέων επιστημόνων στις θαλάσσιες επιστήμες.

     Η θεματολογία, τα εκθέματα, η επιστημονική τεκμηρίωση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μαθητών για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα προγράμματα για τον επιμορφωτικό/δημιουργικό τουρισμό έχουν σχεδιασθεί και συνταχθεί από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας μέλος του Δικτύου Εργαστηρίων ΩΚΕΑΝΟΣ»