ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο απόλυτο η πληρότητα των καταλυμάτων στην Αιτωλοακαρνανία

Με θετικό πρόσημο μπήκε ο Αύγουστος

Ποιες περιοχές έχουν την τιμητική τους, ποιος ο ρόλος της Ιόνιας Οδού

Με το «δεξί» φαίνεται πως μπήκε ο Αύγουστος στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και γενικότερα το φετινό καλοκαίρι λόγω και της λειτουργίας της Ιόνιας Οδού. Αν και η «άνθηση» αυτή φαίνεται πως ήρθε σχετικά αργά για την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν, ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών, ο Αύγουστος, θα έχει –όπως όλα δείχνουν- θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστο Κωστακόπουλο: «η πληρότητα μέχρι στιγμής αγγίζει το 90% με 95% στη Ναύπακτο, ενώ στην Ορεινή Ναυπακτία δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή σε σχέση με πέρσι, καθώς είναι προορισμός Σαββατοκύριακου και Αυγούστου (πληρότητα της τάξεως του 80%). Στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο η πληρότητα αγγίζει στο σύνολό της το 70%, στην Αμφιλοχία και το Μενίδι αύξηση 20% με 25% λόγω των έργων και των υπαλλήλων στις Τεχνικές Εταιρείες που δούλευαν στην Ιόνια Οδό, ενώ αύξηση σε σχέση με πέρσι παρατηρείται και στο Θέρμο κατά 10% με 15%».

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστακόπουλος: «στη Βόνιτσα και την Πάλαιρο, η πληρότητα παρουσιάζει αύξηση κατά 15% σε σχέση με πέρσι, καθώς η περιοχή «δουλεύει» με tour operator και πελάτες από το εξωτερικό, ενώ οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις για του χρόνου το καλοκαίρι είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου του Ακτίου από την Fraport. Για τις καθαρά τουριστικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως της Παλαίρου και της Βόνιτσας, η τουριστική σεζόν διαρκεί μέχρι και 90 μέρες, ενώ οι υπόλοιπες ημέρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας. Τα Σαββατοκύριακα η πληρότητα παρουσιάζει 80% και τον Αύγουστο θα ξεπεράσει το 90% στις περιοχές αυτές».

Το πρόβλημα που υπάρχει και στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τον κ. Κωστακόπουλο και παρουσιάζεται και πανελλαδικά είναι ότι: «παρόλο που υπάρχει αύξηση στις κρατήσεις, υπάρχει μείωση του τζίρου στις καταναλώσεις φαγητών και στα bar των ξενοδοχείων. Αυτό συμβαίνει καθώς «δουλεύουμε» με Έλληνες πελάτες και λόγω κρίσης διαθέτουν τα λιγότερα χρήματα».

Όπως εξηγεί πάντως ο κ. Κωστακόπουλος: « επειδή ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών πρέπει να τονίσουμε πως η Αιτωλοακαρνανία είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη και είναι μια περιοχή άγνωστη και μέχρι πρότινος απομονωμένη. Υπάρχουν όμως οι δυνατότητες για πολιτιστικό, θαλάσσιο, θρησκευτικό και εναλλακτικό τουρισμό. Επίσης οι τιμές των δίκλινων στην Αιτωλοακαρνανία ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν μέχρι 150».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Φλώρος ο οποίος δήλωσε στη «Σ»: «πιστεύω οι περιοχές της Παλαίρου και του Μύτικα έχουν βοήθεια από τον εσωτερικό τουρισμό, με πολλούς επισκέπτες από το Αγρίνιο. Η περιοχή του Αγρινίου είναι πάντα σταθερή ως μη τουριστική περιοχή, η οποία όμως δουλεύει με εμπορικό κόσμο. Στην περιοχή της Αμφιλοχίας δουλεύουν βασιζόμενοι στους εργαζόμενους από τις Τεχνικές Εταιρείες που ασχολούνται με την Ιόνια Οδό».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»